Koruna dříve eurem než frankem

V další Macháčkově výměně na ihned.cz padly tyto otázky:

Myslíte si, že se koruna může stát novým “bezpečným přístavem”? Co by to znamenalo pro Česko?

Celá diskuze a odpovědi kolegů jsou zde, moje i níže:

1. Ačkoliv česká koruna již částečně slouží jako bezpečný přístav, svou atraktivitou pro investory bude ještě dlouho zaostávat za švýcarským frankem. A nejspíš jej nikdy nedožene, to korunu dříve dožene (a tím mám na mysli, s prominutím, sežere) euro.

2. Atraktivnost měny pro investory souvisí i s reálnou ekonomikou – a nejen makroekonomickými charakteristikami. Každopádně až (v dnešní době spíše jestli) nahradí korunu euro, bude tato otázka bezpředmětná. A zůstane nám ta důležitější: co udělat, aby naše reálná ekonomika tikala jako švýcarské hodinky. Například nedávno zveřejněný Doing Business potvrzuje trvající slabiny v podmínkách pro podnikání v České republice. Dlouhodobě se pohybujeme až kolem letošního 64. místa (Švýcarsko 26., ze 183 hodnocených zemí). A to ještě toto hodnocení Světové banky nehodnotí korupční prostředí.

3. Nesouhlasím s tvrzením Jana Macháčka, že pro většinu českého průmyslu by zhodnocení koruny o třicet, čtyřicet procent bylo zcela smrtící. S argumenty více méně souhlasím, ale mám nejméně dvě ale.

4. Za prvé, úplnou smrtí pro český průmysl neskončil ani – myslím – ještě horší šok v podobě ekonomické transformace na začátku devadesátých let. Možná zde nesouhlasím hlavně s použitým jazykem; extrémními výrazy bychom neměli plýtvat.

5. Za druhé, vypůjčím si oblíbený citát kolegy Ondřeje Schneidera od Martina Wolfa z Financial Times: co je neudržitelné, to se změní. Nedovedu si představit, že by v případě nenadálého a zároveň výrazného zhodnocení koruny stála Česká národní banka s rukama v kapse.

6. Tvrdím tedy, že ve skutečnosti podobná situace nejspíš nenastane. A i kdyby nastala, nejspíš nebude zcela smrtící.

7. Mimochodem, těmito “nejspíš” se dopouštím častého nešvaru nejen ekonomů – podhodnocování černých labutí, tedy málo pravděpodobných, ale o to více extrémních, výrazných událostí.