V pondělním týdeníku Euro bohužel nevyjde pyramida konkurenceschopnosti

Ale pouze její zjednodušená verze:

Její výrazně detailnější verze je dostupná zde: Pyramida konkurenceschopnosti ČR 2011 dle GCI WEF.

A co to vlastně je? Pyramida konkurenceschopnosti pro Českou republiku za rok 2011vypracovaná studenty Institutu ekonomických studií FSV UK v rámci spolupráce s NERV a založená na výsledcích průzkumu Světového ekonomického fóra a jejich Indexu globální konkurenceschopnosti. Je to názorné schéma – jak jinak chcete popularizovat konkurenceschopnost?

Symboliku pyramidy a její interpretaci vysvětlujeme podrobněji v článku s profesorem Mejstříkem v pondělním Euro. Každopádně čím tmavší, tím hůře si v dané oblasti vedeme ve srovnání s mezinárodní konkurencí. V základech pyramidy jsou instituce a další charakteristiky, které podmiňují další aspekty konkurenceschopnosti. Určitě si všimnete, že ne ve všech těchto základních oblastech dopadáme nejlépe. Nejen k této interpretaci, ale i obecněji indexům a průzkumům založeným na malých vzorcích populace, se ještě později vrátím.

A teď to nejdůležitější – to proč článek pro Euro vlastně vznikl. Chtěl jsem poděkovat na stránkách týdeníku výslovně svým spolupracovníkům, bohužel to neprošlo. Tak mi dovolte alespoň zde poděkovat všem studentům IES FSV UK, kteří se na designu a výrobě pyramidy podíleli: Jana Chvalkovská, Tomáš Jelínek, Richard Janoušek, Kryštof Krotil, Vítězslav Titl, Bruno Baránek.

3 thoughts on “V pondělním týdeníku Euro bohužel nevyjde pyramida konkurenceschopnosti

  1. AHoj,

    divam se na tu podrobnejsi pyramidu. Zvlast u polozek “Úplatky a nezákonné platby” a “Plýtvání veřejných výdajů” je pekny, ze jsou ve svetlych barvach. zIndex ukazuje podle me spis spatny data. Predstasvuju si pod tema polozkama neco jinyho nebo pyramida neni up to date nebo je slozity porovnat nebo jsme v CR fakt tak dobry?

    V

  2. Vojto, díky moc. Byli tam chybičky. Teď jsem podrobnější pyramidu opravil a mělo by to být úplně v pořádku. Tedy barevně v pyramidě. Bohužel ne v plýtvání veřejných výdajů.

    Jinak i Tvé další hypotézy míří podle mě správnými směry:
    – každý tazatel si pod danými položkami může představit leccos (ano, většina toho průzkumu je na základě odpovědí několika desítek firem),
    – pyramida je aktuální pro 2010-2011 s daty z 2009-2010,
    – jakékoliv porovnání je složité – o to více pak na dotazníkových datech
    – v ČR jsme docela dobří – když se srovnáme jako jedna z nejvyspělejších a nejbohatších zemí se zbytkem světa (celkem 139 zemí).

  3. […] pyramida (či trojúhelníkové schéma)? Částečně navázání na dřívější pyramidu konkurenceschopnosti a částečně vlastní symbolika. V základně jsou nutné podmínky pro zahájení podnikání, […]

Comments are closed.